Wie houdt er nou niet van die Engelse Oldtimers?

Wie houdt er nou niet van die Engelse Oldtimers?

Iedereen heeft er ooit weleens een gezien op de weg: een klassieke auto die totaal niet past qua uiterlijk tussen alle andere moderne auto's op onze snelwegen. Deze auto's worden onder autokenners oldtimers genoemd en raar genoeg vallen deze oude automodellen erg in de smaak bij liefhebbers. Sommige van deze klassiekers kunnen op veilingen zelfs meer kosten dan de duurste auto's van onze tijdperk. In het onderstaande stuk wordt u geïnformeerd over alles wat er te vertellen is over de meest bekende klassieke auto's: de Engelse oldtimers.


Wat is eigenlijk een klassieke auto?

Simpelweg bestaat er eigenlijk geen duidelijke of afgebakende definitie van wanneer een automodel een oldtimer is. Het verschilt namelijk per land of gebied of een auto wordt gezien als een klassieker. De meest voorkomende thema over de wereld om dat te bepalen is het feit dat een auto erg oud is en genoeg historische interesse opwekt bij autoliefhebbers om deze auto te gaan verzamelen. Daarnaast moet deze oude voertuig het waard zijn om te bewaren en te onderhouden voor autoverzamelaars in plaats van de auto naar de sloop te brengen. Auto's die ouder zijn dan 100 jaar worden meestal wel geclassificeerd als antiek in plaats van een oldtimer.  In het Verenigde Koninkrijk zijn er twee manieren om te bepalen of een auto een Engelse oldtimer is en deze worden soms ook gekocht om belasting te ontduiken. Alle eigenaren van auto's die gebouwd zijn vóór 1 januari 1976 worden vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting in Engeland. Hierdoor krijgt een auto (gebouwd vóór 1967) op de kenteken een indicatie of een plaatje dat het een 'historisch' voertuig is. Geen wegenbelasting betalen kan een reden zijn voor waarom Engelse oldtimers zo erg in de smaak vallen bij mensen om aan te schaffen. De tweede manier wordt bepaald door de Britse HM Revenue & Customs departement. Deze instantie definieert een klassieke auto voor taxatie redenen als het ouder is dan 15 jaar en een marktwaarde heeft boven de 15,000 Britse pond. Overigens wordt een auto geclassificeerd als een klassieker vanwege subjectieve redenen en de meningen van autofanaten.


De verschillende soorten Engelse oldtimers

Auto's bestaan al meer dan 100 jaar en daarom kunnen Engelse oldtimers onder meerdere categorieën vallen. Zo bestaan er de 'veteranen' die komen uit de tijd vóór de Eerste Wereldoorlog. Daarna komen de 'vintage' voertuigen vanaf 1919 tot 1930 en de 'post-vintage' auto's na de jaren '30. Daarnaast wordt er in Duitsland gebruik gemaakt van het woord 'youngtimer', waarin een auto ook een klassieker is als het tussen de 15 en 25 jaar oud is. 

Benieuwd naar een autospeciaalzaak voor old timers zoals de klassieke Triumph automodellen? Kijk dan eens op de site van Autobedrijf Timmer

Bronnenlijst
https://www.gov.uk/hmrc-internal-manuals/employment-income-manual/eim24400 
http://www.augsburger-allgemeine.de/augsburg-land/Schmankerl-fuer-Autoliebhaber-Oldtimer-auf-der-Slalomstrecke-id34215482.html

Delen